Recepten Raadplegen

Items 
 van 33
Naam Coq au vin
Ingredienten

1 (polder)hoen, 2 kg of meer

150 gr magere spekblokjes

25 zilveruitjes

100 gr bloem

3 eetlepels olijfolie

100 gr roomboter (of ganzenvet, als je dat toevallig hebt)

kruidenbuiltje (bouquet garni of laurierblad, takje rozemarijn, takje thijm)

peper, zout

1 fles rode wijn uit de Bourgogne, bv Fleurie of Brouilly, of een overjarige Beaulolais

250 g kastanjechampignons, in vieren gedeeld

Bereiding

  1. Laat de kip en de wijn tenminste een uur buiten de koeling op kamertemperatuur komen

  2. Verwarm een grote (gietijzeren) braadpan

  3. Bak de spekblokjes langzaam uit, maar bak ze niet te hard, schep ze daarna uit de pan

  4. Snijd de kip in vieren, eerst langs het borstbeen doormidden, dan langs de dijen de poten demonteren door de ruggegraat door te snijden.

  5. Is het een grote kip (meer dan 2 kg), halveer eventueel de borststukken en snijd de poten door door het gewricht. Botten laten zitten!

  6. Strooi een deel van de bloem op een bord en wentel het eerste stuk kip er doorheen.

  7. Schud de overtolloge bloem er af, en bak het stuk rondom bruin. Neem het daarna uit de pan, en herhaal dit voor de overige delen, vul de bloem zonodig aan

  8. Plaats na het aanbakken van het laatste deel de stukken zoveel mogelijk in één laag in de pan

  9. Verwarm 250 ml wijn (in de magnetron) tot handwarmte

  10. Doe 25 zilveruitjes in de pan

  11. Voeg de warme wijn toe, en daarna voorzichtig de rest van de wijn totdat de kip onder staat

  12. Voeg het kruidenbuiltje toe

  13. Laat dit tenminste 60 minuten zachtjes koken, deksel op de pan

  14. Voeg de in vieren gedeelde champignons toe en laat het geheel nog 20 minuten zachtjes koken zonder deksel. Af en toe voorzichtig doorroeren

  15. Serveren met puree en bv witlof, snijbonen of doperwten en een frisse salade


Opmerkingen
Gang Hoofdgerecht
Vegan Nee
Apparatuur
Aantal personen 6
Bron
# 19
Items 
 van 33